KLIK KLIK

5.7.15

BUKAN SALAH KAUM TIKUS

OLOHH looohhhh... cuba tengok muka tak bersalah dia tu... Kesian je... comel je... telus je... 

Assalamualaikum... ~ ~ jawab dulu salam tu. Wajib kan..

Simple story yang aku nak share pasal penyakit Kencing Tikus ni.... atau dikenali sebagai LEPTOSPIROSIS. Ramai yang menganggap penyakit ini berpunca daripada kaum tikus sahaja. Salah ye kawan-kawan. Sebab penyakit popular yang boleh membawa maut ni, bukan hanya berpunca daripada kaum tikus sahaja, malah bangsa-bangsa haiwan yang lain juga yang dihasilkan oleh agen perkumuhan mereka.

Penyakit LEPTOSPIROSIS ini memang bahaya. Semua orang tahu, ianya boleh membawa maut. Tanda-tandanya lebih kurang macam simptom-simptom demam dengki tapi malah sedikit teruk daripada itu. 

Di bulan Ramadhan ni, banyak bazar-bazar kan... kalau pergi bazar tu nilai laa gerai mana yang bersih. Tak nak bagi pergi bazar, aku tak de hak laa kan. Masing-masing ada jadual hidup sendiri. Mungkin terpaksa pergi bazar sebab tak sempat masak ke... atau memang ada menu yang wajib ada waktu berbuka ke... siapa tahu kan. Sama juga dengan kita yang masak kat rumah. Pastikan dapur kita bersih. Bebas dari serangga dan haiwan-haiwan yang gemar selongkar tong sampah kita. 

Air kencing mereka bahaya walaupun di luar rumah. Mungkin dibawa oleh lalat yang hinggap ke meja makan kita. Siapa tahu, dan kita pun kadang tak boleh duduk 24jam di dapur nak pantau kan... Jadi KEBERSIHAN tu memang penting. 







"Mencegah lebih baik daripada merawat".

Post a Comment

Klik Sekali