KLIK KLIK

20.12.11

Suara yang sayu-sayup.....

Assalamualaikum..

Dah seminggu lebih tak post entry baru. Alasan  seperti biasa. Tanggungan kerja yang tak tentu masa dan outstation... Masa untuk diri sendiri pun tak ada apatah lagi nak berblogging...

Hari ni nak cerita pasal apa yang berlaku di sekitar Cik Semut...


Semalam...
Cik Semut balik kerja lewat sikit dalam jam 6.30 petang macam tu...
Singgah la di sebuah restoran untuk dinner.. (memang awal dinner)...
Restoran tu lengang. Masa tu ada 1 meja saja yang ada pelangan. Pekerjanya pula begitu asyik menonton cerita Tom & Jerry... ( Cik Semut pun suka,boleh tumpang tengok sekali).

Minuman dan makanan yang diorder telah pun sampai. Kueh teow kungfu dan air limau suam.
Laju la sebab tak ramai orang kan. Nak kata sedap sangat, tak juga. Biasa-biasa saja.
Cik Semut pun makanlah dengan penuh nikmat. Tak lah pelahap sangat.
Tup..tup...sayup-sayup kedengaran satu suara yang merdu dikejauhan..
Cik Semut mengamati suara itu betul-betol...
Jam menunjukkan pukul 7.00petang. "Eh, dah nak Maghrib ni," bisik hati kecil Cik Semut.




Suara yang sayup-sayup dibawa angin itu makin lama terasa makin dekat di telinga...
Meresap ke dalam hati....

Ooohhh...suara orang mengaji dari surau berdekatan rupanya... Patutlah syahdu.
Tapi tak jelas kerana bunyi dari televisyen tu lebih kuat bunyinya...
Beberapa kali Cik Semut menjeling ke arah pekerja-pekerja restoran yang ada.
Tidak sedikit pun antara mereka yang berganjak untuk memperlahankan volume tv.
Tak perlu berganjak kot, remote mesti ada.... 
Terdetik juga dalam hati Cik Semut  yang mereka semua tu tak dengar ke?
Tapi macam mustahil je tak dengar... malah makin seronok pula mereka ketawa dengan telatah katrun-kartun dalam tv tu... Astagfirullah...

Peringatan kepada diri sendiri juga : 
Hormatilah bacaan-bacaan daripada surah-surah Al-Quran Karim...
Post a Comment

Klik Sekali